OMELETT

Idag är det lördag. Ska berätta hur jag gjorde denna underbara omeletten. När du steker ägg över huvud taget så är det viktigt att du tänker på att du inte har för hög värme! Börja på mellan värme, och om du sedan vill ha en gyllenbrun krispig yta så kan du höa värmen i slutet!
Ingredienser: För en person!
2 ägg
1 msk mjölk
en nypa salt
en nypa peppar
ca ½ dl riven ost
ca 3 st skivor skinka
Gör såhär:
1. Blanda ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en skål. Vispa så att allt blandas ihop.
2. Lägg i smöt i en stekpanna och lägg i omelettsmeten. Stek på låg värme.
3. Lägg i ost och skinka. Stek bara på den ena sidan så blir den god och krämig!
4. När osten har smällt och omeletten blivit lite fastare så lägger du över ena halvan på den andra. Stek på lite högre värme på båda sidorna innan servering
5. När den är klar så serveras den direkt. Du kan toppa den med lite ruccola eller andra grönsaker!

INSPIRATION

FRUKOST

KVÄLLENS MAT
Pratade med min kära pappa nyss. Idag blir det en av familjen Olssons favoriter till middag! Ska fota och skriva ner receptet så kommer det ut här snart. Bara en timme kvar tills mat, LÄNGTAR! Men först väntar lite sånt här!
HEMMAGJORT

Perfekt te som är gott och bra mot förkyldningar!
SKALDJURSPASTA

Provade som sagt en skaldjurspasta till middag. Passar lika bra som lunch! Det var jättegott och vi kommer att göra om det i vårt hus iaf!
Ingredienser: 4 personer
400 g pasta (Jag använde färsk tagliatelle, men du kan också ha vanlig!)
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
40 g smör
3 msk vetemjöl
0,5 l mjölk
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tärning fiskbuljong
1.5 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
250 g skalade räkor
200 g skalade kräftstjärtar
200 g babyspenat
1/2 burk cocktailtomater
1 msk tomatpuré

Gör såhär:
1. Sätt på vattnet till pastan, glöm inte att salta det. När vattnet kokar lägger du i pastan och kokar den efter anvisningarna, skiftar beroende på vilken pasta du använder. Jag tycker det blir godast med färsk pasta.
2. Nu över till såsen. Hacka den gula löken väl och pressa vitlöken.
Lägg 40g smör och 1 msk olivolja i en stor panna.
3. Lägg löken och vitlöken i smöret och olivoljan, stek i någon minut.
4. Pudra över mjölet och rör om så mjölet inte klumpar sig.
5. Häll i mjölken och låt det koka upp.
6. Tillsätt grädden, creme fraichen, fiskbuljongtärningen, vinäger, salt, vitpeppar, svartpeppar, tomatpurén och cocktailtomaterna.
Viktigt att du smakar av såsen nu så du får i den mängd salt, peppar, vinäger och tomatpuré du tycker blir godast.
7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
8. När pastan nästan är klar. Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen och låt det bli varmt.
Spara lite spenatblad till garnering.
9. Tillsist - blanda ner pastan i såsen och rör om, du kan också ha det var för sig!
10. Garnera med några spenatblad.
Ät och njut!
TIPS PÅ MATBLOGGAR
RÄKMACKA

Ingredienser:
Majonnäs (har skrivit hur man gör sin egen i ett inlägg!)
En burk räkor
2 hårdkokta ägg
2 stora salladsblad (från Isbergssallad)
1 citronskiva
1 brödskiva (beroende på hur många mackor!)

1. Koka äggen i ca 10 minuter.
2. Stek brödet på båda sidorna, så att det får en gyllenbrun färg.
3. Lägg på majonnäs på brödet följt av salladsblad, hårdkokta delade ägg, räkor och en citronskiva.
GÅRDAGENS

BANANPANNKAKOR

Till frukost, mellanmål eller kvällsfika? Bananpankakor passar vid alla tillfällen. Jag brukar äta dom till frukost!
2 st stora bananer
1-2 ägg
2 msk mjölk
Gör såhär:
1. Mosa bananerna. Jag mixade mina då blir de släta och fina.
2. Blanda ihop resterande ingredienser och rör om. Se till så att smeten inte är för rinnig!
3. Stek pannkakorna i olja. Vänd på dom efter 3-4 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg!
Serveras med hallon eller annan frukt!

HELGENS GODA

GOD FRUKOST

CHOCOLATE CHIP COOKIES

En typisk amerikansk småkaka är cookies. Det spelar nog ingen roll vilket café du går till så finns dessa kakor i minst två olika sorter. Och jag klandrar dom inte! Dessa är hur enkla som helst att göra. (inte så kladdigt!) vilket är väldigt positivt och de tar inte lång tid att slänga ihop. Om du vill kan du ha i kakao för att få mer chokladsmak. Du kan också ha i nötter eller non stop!
Ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
0,75 tsk salt
200 g choklad
Gör såhär:
1. Vispa de två sockersorterna och smöret poröst. Tillsätt ägget och rör ihop.
2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom chokladen. Rör till en jämn smet.
3. Ha i hackad choklad. Använd en glasskopa till att fördela kakdegen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen i 15 minuter i 175 grader.
GLUTENFRITT BRÖD

6 dl grov mjölmix
ca 4 dl havregryn
2½ dl fibrex
1½dl fiberHUSK
2 msk bikarbonat
1 tsk salt
6 msk lingonsylt
250 g (1paket) kesella
3-4 dl vatten
3 msk ljus sirap
Alla ingredienser som havregryn och grov mjölmix är glutenfritt. Om ni går till den glutenfria hyllan i affären så finns det alla ingredienser du behöver. Jag har inte provat baka brödet med "vanligt" mjöl, men om någon gör det berätta gärna hur det blir!
Scrolla ner lite för att se hur jag går till väga!

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke.
2. Tillsätt kesella, vatten, sirap och lingonsylt och rör ihop till en deg. Knåda degen väl.
3. Smörj en brödform med smör och strö i lite mjöl.
4. Lägg degen i brödformen och trö över havregryn. Särr in i ugnen på 175° i 45-50 minuter (stick med en gaffel för att se så den inte är för degig!)
5. Låt svalna, sen är det att skiva och servera!
HALOUMISALLAD

Ingredienser: (2 personer)
2 st paket fontana haloumi ost
2 st snackspaprika
2 dl ruccolasallad
2 dl machesallad
Dressing:
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salladskrydda
peppar
En sån här sallad är mycket god att kombinera med andra ostar och grönsaker också! Jag åt den bara som den är men är också god att ha som tillbehör!

Gör såhär:
1. Skiva haloumin i ca 1 cm skivor. Stek till dem fått en gyllenbrun färg.
2. Skölj av salladen och paprikan. Blanda ihop salladerna och skiva paprikan i ganska tunna skivor.
3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen, smaka av hur mycket krydda du vill ha.
4. Lägg allt på en tallrik och ät tillsammans med en brödskiva eller till kött!
Ska lägga ut yttligare ett recept idag. Kika in senare så får ni se!
DAGENS LUNCH: RÄKMACKA

2 äggulor
ca 2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1. Vispa äggulorna så de blir porösa.
2. Tillsätt sedan olivoljan, men mycket sakta så det inte blir blaskigt. Det ska hela tiden vara en krämig sörja!
3. Tillsätt senapen och smaka av med salt och peppar innan användning!
ATT SAMLA DINA RECEPT I

Förutom att laga mat så gillar jag att skapa. Dessa här två kokböckerna har jag pysslat lite med. Köp en bok du gillar med tomma sidor. Fixa ett eget unikt utseende och fyll den med recept!

En rolig grej kan vara att ha flikar i sin kokbok så att man hittar lätt! Det är superenkelt att göra. Klipp ut rektanglar med en kloss som sticker ut i mitten, använd sedan ett limm som är starkt och klistra på fliken på baksidan vid kansten av pappret. Ett tips är att skriva på fliken innan du limmar! Låt torka sedan är den reda att användas!

LÄTT LUNCH

CHOCOLATE CHIP COOKIES

HEMMAGJORT JORDNÖTSSMÖR


1. Lägg nötterna i en mixer. Mixa dom i ca 5 minuter. Rör om då och då!