OMELETT

 
 

Idag är det lördag. Ska berätta hur jag gjorde denna underbara omeletten. När du steker ägg över huvud taget så är det viktigt att du tänker på att du inte har för hög värme! Börja på mellan värme, och om du sedan vill ha en gyllenbrun krispig yta så kan du höa värmen i slutet!

Ingredienser: För en person!
2 ägg
1 msk mjölk
en nypa salt
en nypa peppar
ca ½ dl riven ost
ca 3 st skivor skinka

Gör såhär:
1. Blanda ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en skål. Vispa så att allt blandas ihop.
2. Lägg i smöt i en stekpanna och lägg i omelettsmeten. Stek på låg värme.
3. Lägg i ost och skinka. Stek bara på den ena sidan så blir den god och krämig!
4. När osten har smällt och omeletten blivit lite fastare så lägger du över ena halvan på den andra. Stek på lite högre värme på båda sidorna innan servering
5. När den är klar så serveras den direkt. Du kan toppa den med lite ruccola eller andra grönsaker!


 
 

INSPIRATION

 
Ser ni hur fint detta är? Kan inte komma ihåg vart ifrån jag hittade bilden... Men gud så fint! Idag är det fredag vilket betyder god mat! Längtar tills kvällen..... Mums.

FRUKOST

 
Åt en mycket god andra frukost igår efter att jag tränade på morgonen. En ost och skink-omelett, mums. Ska dela med mig av detta underbara receptet inom kort. Nu ska jag till skolan och ha kallkök! Kan inte bli bättre.

KVÄLLENS MAT

Pratade med min kära pappa nyss. Idag blir det en av familjen Olssons favoriter till middag! Ska fota och skriva ner receptet så kommer det ut här snart. Bara en timme kvar tills mat, LÄNGTAR! Men först väntar lite sånt här!


HEMMAGJORT

 
Har glömt berätta om hur man gör hemmagjort te! Det är superenkelt.
 
Du kokar upp vatten tillsammans med örter. Min favorit som också är väldigt bra mot förkyldning. Då kokar du upp riven ingefära, timjan och vatten. Jag tog lite kanel också eftersom jag älskar kanel! Vänta tills vattnet har kokat upp, sedan silar du det till en kopp. Klart! Det kan vara lite rester av kryddorna i men det behöver man ju inte dricka! Du kan också använda andra kryddor. Har ni någon favorit så får ni gärna dela med er!

Perfekt te som är gott och bra mot förkyldningar!
 
 

SKALDJURSPASTA

 


Provade som sagt en skaldjurspasta till middag. Passar lika bra som lunch! Det var jättegott och vi kommer att göra om det i vårt hus iaf!

Ingredienser: 4 personer
400 g pasta (Jag använde färsk tagliatelle, men du kan också ha vanlig!)
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
40 g smör
3 msk vetemjöl
0,5 l mjölk
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tärning fiskbuljong
1.5 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
250 g skalade räkor
200 g skalade kräftstjärtar
200 g babyspenat
1/2 burk cocktailtomater
1 msk tomatpuré

 
 

Gör såhär:
1. Sätt på vattnet till pastan, glöm inte att salta det. När vattnet kokar lägger du i pastan och kokar den efter anvisningarna, skiftar beroende på vilken pasta du använder. Jag tycker det blir godast med färsk pasta.
2. Nu över till såsen. Hacka den gula löken väl och pressa vitlöken.
Lägg 40g smör och 1 msk olivolja i en stor panna.
3. Lägg löken och vitlöken i smöret och olivoljan, stek i någon minut.
4. Pudra över mjölet och rör om så mjölet inte klumpar sig.
5. Häll i mjölken och låt det koka upp.
6. Tillsätt grädden, creme fraichen, fiskbuljongtärningen, vinäger, salt, vitpeppar, svartpeppar, tomatpurén och cocktailtomaterna.
Viktigt att du smakar av såsen nu så du får i den mängd salt, peppar, vinäger och tomatpuré du tycker blir godast.
7. Skölj babyspenaten i ett durkslag.
8. När pastan nästan är klar. Blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen och låt det bli varmt.
Spara lite spenatblad till garnering.
9. Tillsist - blanda ner pastan i såsen och rör om, du kan också ha det var för sig!
10. Garnera med några spenatblad.

Ät och njut!

TIPS PÅ MATBLOGGAR

Jag älskar att läsa om mat och annan inspiration! Här kommer några bloggar som är värda att läsa.
 
http://abeautifulmess.com/  - En blogg som inte bara bloggar om mat, utan både mode och massor av inspiration. En av mina favoritbloggar för tillfället!
 
http://www.cookiecrumble.se/ - Blir lika hungig varje gång......
 
http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/ - Skriver inte heller bara om mat. En mycket bra blogg enligt mig!
 
Här har ni lite tips. Vågar jag fråga vad ni vill se mer i min blogg? Duger det? Mer recept? Mer inredning? Vad tycker ni?

RÄKMACKA


Ingredienser:
Majonnäs (har skrivit hur man gör sin egen i ett inlägg!)
En burk räkor
2 hårdkokta ägg
2 stora salladsblad (från Isbergssallad)
1 citronskiva
1 brödskiva (beroende på hur många mackor!)

 
Gör såhär:
1. Koka äggen i ca 10 minuter.
2. Stek brödet på båda sidorna, så att det får en gyllenbrun färg.
3. Lägg på majonnäs på brödet följt av salladsblad, hårdkokta delade ägg, räkor och en citronskiva.
 
En perfekt lunch. Jättegott för alla oss som älskar räkor och allt annat från havet!

GÅRDAGENS

 
Provade något helt nytt igår. Det var underbart! Receptet kommer i veckan. Skaldjurspasta..... Kommer drömma om denna inatt!

BANANPANNKAKOR


Till frukost, mellanmål eller kvällsfika? Bananpankakor passar vid alla tillfällen. Jag brukar äta dom till frukost!
 
Ingredienser: (beroende på hur många men ca 2-3 personer!)
2 st stora bananer
1-2 ägg
2 msk mjölk

Gör såhär:
1. Mosa bananerna. Jag mixade mina då blir de släta och fina.
2. Blanda ihop resterande ingredienser och rör om. Se till så att smeten inte är för rinnig!
3. Stek pannkakorna i olja. Vänd på dom efter 3-4 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg!

Serveras med hallon eller annan frukt!

 
En snabb god frukost. Man blir inte lika mätt på dom som de amerikanska pannkakorna. Men dessa är betydligt mycket nyttigare! Ät och njut.
 

HELGENS GODA

 
I vårt hus så är det oftast jag eller pappa som står på maten fredag och lördag. Pappa som är den bästa kocken i huset lagade mat i fredags. Vi år fjärilskotletter med baconkrisp, madelpotatispuré med en krämig brunsås. Jag satt och skrev ner allt som skedde i köket så recept kommer inom kort!

GOD FRUKOST

 
En mycket god frukost som jag åt igår. Det är bananpannkakor och hemmagjort te. Ska berätta hur jag gör detta senare! Smell you later.

CHOCOLATE CHIP COOKIES


En typisk amerikansk småkaka är cookies. Det spelar nog ingen roll vilket café du går till så finns dessa kakor i minst två olika sorter. Och jag klandrar dom inte! Dessa är hur enkla som helst att göra. (inte så kladdigt!) vilket är väldigt positivt och de tar inte lång tid att slänga ihop. Om du vill kan du ha i kakao för att få mer chokladsmak. Du kan också ha i nötter eller non stop!

Ingredienser:
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl rörsocker
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
0,75 tsk salt
200 g choklad

Gör såhär:
1. Vispa de två sockersorterna och smöret poröst. Tillsätt ägget och rör ihop.
2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom chokladen. Rör till en jämn smet.
3. Ha i  hackad choklad. Använd en glasskopa till att fördela kakdegen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen i 15 minuter i 175 grader.

GLUTENFRITT BRÖD

 
Ingredienser:
6 dl grov mjölmix
ca 4 dl havregryn
2½ dl fibrex
1½dl fiberHUSK
2 msk bikarbonat
1 tsk salt
6 msk lingonsylt
250 g (1paket) kesella
3-4 dl vatten
3 msk ljus sirap

Alla ingredienser som havregryn och grov mjölmix är glutenfritt. Om ni går till den glutenfria hyllan i affären så finns det alla ingredienser du behöver. Jag har inte provat baka brödet med "vanligt" mjöl, men om någon gör det berätta gärna hur det blir!
Scrolla ner lite för att se hur jag går till väga!
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke.
2. Tillsätt kesella, vatten, sirap och lingonsylt och rör ihop till en deg. Knåda degen väl.
3. Smörj en brödform med smör och strö i lite mjöl.
4. Lägg degen i brödformen och trö över havregryn. Särr in i ugnen på 175°  i 45-50 minuter (stick med en gaffel för att se så den inte är för degig!)
5. Låt svalna, sen är det att skiva och servera!
 
 
 
 

HALOUMISALLAD



Ingredienser:  (2 personer)
2 st paket fontana haloumi ost
2 st snackspaprika
2 dl ruccolasallad
2 dl machesallad

Dressing:
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salladskrydda
peppar

En sån här sallad är mycket god att kombinera med andra ostar och grönsaker också! Jag åt den bara som den är men är också god att ha som tillbehör!

 

Gör såhär:
1. Skiva haloumin i ca 1 cm skivor. Stek till dem fått en gyllenbrun färg.
2. Skölj av salladen och paprikan. Blanda ihop salladerna och skiva paprikan i ganska tunna skivor.
3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen, smaka av hur mycket krydda du vill ha.
4. Lägg allt på en tallrik och ät tillsammans med en brödskiva eller till kött!

Ska lägga ut yttligare ett recept idag. Kika in senare så får ni se!


DAGENS LUNCH: RÄKMACKA

 Slängde ihop en räkmacka till lunch. Med egen majonäs! Slänger ut hela receptet imorn. Men majonäsen får ni här.
Ingridienser:
2 äggulor
ca 2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
salt & peppar
 
Gör såhär:
1. Vispa äggulorna så de blir porösa.
2. Tillsätt sedan olivoljan, men mycket sakta så det inte blir blaskigt. Det ska hela tiden vara en krämig sörja!
3. Tillsätt senapen och smaka av med salt och peppar innan användning!
 
 
 

ATT SAMLA DINA RECEPT I



Förutom att laga mat så gillar jag att skapa. Dessa här två kokböckerna har jag pysslat lite med. Köp en bok du gillar med tomma sidor. Fixa ett eget unikt utseende och fyll den med recept!



En rolig grej kan vara att ha flikar i sin kokbok så att man hittar lätt! Det är superenkelt att göra. Klipp ut rektanglar med en kloss som sticker ut i mitten, använd sedan ett limm som är starkt och klistra på fliken på baksidan vid kansten av pappret. Ett tips är att skriva på fliken innan du limmar! Låt torka sedan är den reda att användas!




 
 
 
 

LÄTT LUNCH

 Har precis kollat ett avsnitt av masterchef US, sådan inspiration! Vill laga mat nu... Här om dagen gjorde jag en lätt god lunch. Recept kommer inom kort!
 

CHOCOLATE CHIP COOKIES

 Testade baka dessa här godingarna. Blev supergoda. Ska dela med mig av receptet senare. Idag ska jag på kräftskiva och äta massa gott! Smell you later

HEMMAGJORT JORDNÖTSSMÖR



Förlåt för den hemskt dåliga uppdateringen! Skolan har börjat igen, det är väl en anledning. Har bakat, lagat mat och pysslat de senaste veckorna! Här är ett av resultaten, jordnötssmör. 
 
Ingridienser:
En påse saltade jordnötter. (från OLW eller Estrella) 
1 tsk olivolja. 
 
Gör såhär:
1. Lägg nötterna i en mixer. Mixa dom i ca 5 minuter. Rör om då och då! 
2. Tillsätt olivoljan och mixa yttligare i några minuter tills du ser att det har blivit krämigt. 
 
Klart! 
Superenkelt och väldigt gott. Nu måste jag rusa till köket och ta ut kakorna ur ugnen! 
Smell you later.