NYÅRSMENY - EFTERRÄTT
Och nu till efterrätten! Gjorde den här som en tårta en gång och alla älskade den. Så jag gjorde samma fast jag skärde ut minde portioner. Vi hade dock ätit så mycket att vi knappt orkade äta upp efterrätten! Här har ni receptet!

Ingredienser: 1 tårta
Botten:
75 g smör
2 st ägg
1 dl strösocker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0.75 dl vetemjöl
Botten:
75 g smör
2 st ägg
1 dl strösocker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0.75 dl vetemjöl
Hallonmousse:
600 g frusna hallon
5 st gelatinblad
2 små ägg (äggvitan)
1 ½ dl socker
2 ½ dl grädde
600 g frusna hallon
5 st gelatinblad
2 små ägg (äggvitan)
1 ½ dl socker
2 ½ dl grädde
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kakao, vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20 min. Låt kallna eller frys.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 0,75 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda 0,5 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.
6. Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Du kan använda en gaffel till att göra ett mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat.
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kakao, vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20 min. Låt kallna eller frys.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 0,75 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda 0,5 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.
6. Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Du kan använda en gaffel till att göra ett mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat.
Kommentarer